АГАТА


АГАТА (Ⅹ Ⅺв . – македонска царица, жена на царот Самуил. Потекнувала од византиска благородничка фамилија од градот Драч. Нејзиниот татко Јован Хрисилиј бил протеуон на Драч и имал големо влијание во градот и во околината. Во бракот со Самуил Агата имала четири ќерки и синот Гаврил Радомир. ЛИТ.: Иоаннис Сцѕлитзае Синопсис хисториарум, рец. И. Тхурн, Беролини ет Нови Ебораци, 1973; С. Пириватрић, Самуилова држава, Београд, 1997. К. Аџ.