МИТРИДАТ Ⅵ Евпатор

МИТРИДАТ Ⅵ Евпатор (132 – 63) – крал на Понт (111–63), еден од најопасните противници на Рим. Ја освоил римската провинција Азија (89), а во еден период им ја одзел на Римјаните и Македонија (86). По поразот од Помпеј
(86) неговата положба станала неодржлива, па му наредил на еден свој гардист да го убие.
ЛИТ.: Б.Ц. МцГинг, Тхе фореигн полицѕ оф Митхридатес Ⅵ Еупатор, Кинг оф Понтус, Леиден, 1986. К. Аџ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *