НУРКАЧИ, МОРСКИ

НУРКАЧИ, МОРСКИ (Гавиидае)
– фамилија што опфаќа вкупно четири вида водни птици, кои се гнездат во северните предели, а презимуваат во умерената зона. Кај нас, во текот на зимата се регистрирани два вида: црногушест морски нуркач (Гавиа арцтица) и црвеногушест морски нуркач (Гавиа стеллата).
ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *