ОЛИМПИЈАДА

ОЛИМПИЈАДА (Олѕмпиас) (околу 375–316 пр.н.е.) – третата сопруга на македонскиот крал Филип Ⅱ (од летото 357 пр.н.е.) и мајка на Александар Ⅲ Македонски
(23. Ⅶ 356 пр.н.е.). Била ќерка на епирскиот крал Неоптолем. Филип Ⅱ се вљубил во неа при еден престој на Самотрака во времето на празникот на Кабирите. Во бракот стапила при склучувањето на македонскиот сојуз со Епир. Од овој брак ја родила и ќерката Клеопатра (355 пр.н.е.). По склучениот брак на сопругот (337 пр.н.е.) со Клеопатра, внука на македонскиот благородник Атал, прогонета или самоиницијативно се засолнила кај роднините на епирскиот двор. По атентатот на сопругот и устоличувањето на престолот на синот Александар Ⅲ Македонски пак се вратила во Пела, имајќи значајна улога во дворот. Во ликвидациите за обезбедување на престолот таа лично ја убила штотуку родената ќерка на Клеопатра, а неа ја принудила да се самоубие. Исто така, имала значајно учество во борбите за превласт по смртта на синот Александар Ⅲ Македонски. Како тутор на нејзиниот внук – малолетниот Александар Ⅳ, за обезбедување на престолот го наредила ликвидирањето на соперникот Филип Ⅲ Аридај и неговата сопруга Адаја-Евридика (317 пр.н.е.). Нејзиниот одмаздољубив непријател Касандар успеал да ја зароби во Пидна и по негова наредба била ликвидирана.
ИЗВ.: Плутарцхи, Витае Паралеллае, Липсиае, 1921; Паусаниае, Граециае Десцриптио, Липсиае, 1903; Јустини, Хисториарум Пхилиппицарум еџ Трого Помпеио, Парисиис, МДЦЦЦЏЏИИИ; Диодори, Библиотхеца хисторица, Леипзиг, 1896.

ЛИТ.: Н. Проева, Историја на Аргеадите, Скопје, 2004; Ф. Папазоглу, Историја на хеленистичкиот период, Скопје 1995. К. М.-Р.
Партиска конференција на ОМО „Илинден“ & Пирин
ОМО „ИЛИНДЕН“–ПИРИН –
Партија за економски развој и интеграција на населението (Гоце Делчев, Пиринскиот дел на Македонија, 28. Ⅱ 1998). Формирана со обединувањето на сите фракции и групи на разединетата ОМО „Илинден“, со двајца претседатели (Иван Илиев-Сингартиски и Јордан Костадинов Иванов). По донесувањето решение на Собранието на Националниот извршен совет (август 1998) организацијата да биде регистрирана како политичка партија, повторно дошло до разединување со ОМО „Илинден“ на чело со Јордан Костадинов Иванов. ОМО „Илинден“– ПИРИН поднела документи за регистрација и била регистрирана како партија (12. Ⅱ 1999). Со свои кандидати учествувала на локалните избори (2000), а потпретседателот Ботју Тиков се кандидирал како независен кандидат на парламентарните избори (2001). Била забранета од бугарските власти
(29. Ⅱ 2000). На поднесената тужба Судот во Стразбур донел пресуда во полза на ОМО „Илинден“
– ПИРИН (24. Ⅺ 2005), која бугарските органи не ја спровеле. Постапувајќи според новите закони за регистрација на политички партии во Република Бугарија, партијата одржала (25. Ⅵ 2006) во градот Гоце Делчев ново основачко собрание (Конвенција) за формирање, со учество на ок. 535 делегати (од Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог, Софија, шумен, Пловдив, селата Лески, Кочан, Коларево, Мосомишта и др.), на кое било избрано четиричлено колективно гартиски, Ботју Тиков, Стојко Стојков и Ангел Безев). Партијата с“ уште останува нерегистрирана.
ЛИТ.: Стојко Стојков, Македонците во Бугарија во борба за човекови права (1990–2005),
„Македонски глас“, Билтен на борците за правата на Македонците во Бугарија (б. м.) ок. 2005 & јан. 2006; „Народна Волја“, Благоевград, ЏЏВИИ/ 7, 2, 2006. В. Јот.
ОМО „ИЛИНДЕН“(Сандански,
14. Ⅳ 1990) – македонска национална политичка организација во Пиринскиот дел на Македонија во Република Бугарија. Формирана како единствена Обединетата македонска организација ОМО
„Илинден“. Во организацијата влегле ВМРО (Независна) „Илинден“, Комитетот за заштита на правата на Македонците од Пиринскиот дел на Македонија, Културно-просветното друштво „Јане Сандански“ од село Микрево и Комитетот на репресираните Македонци во Пиринскиот дел на Македонија. За прв претседател бил избран Стојан Георгиев. Бугарските власти одбивале да ја регистрираат македонската организација (1990–1992). Покрај активностите за изградба на структурата, организацијата организирала јавни манифестации и се претставувала на меѓународни конферен
ции. Претседателот на ОМО

Илинден“ бил во составот на Семакедонската делегација на Конференцијата за европска безбедност и соработка во Копенхаген, Данска (Ⅵ 1990). Поради одбивањето на регистрирањето, ОМО


Илинден“ поднесла тужба против Република Бугарија пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур (1995). Со пресудата на тој суд (октомври 2001) Република Бугарија била осудена за непочитување на малцинските права на Македонците.

ЛИТ.: Стојан Георгиев-Томовичин, Македонија над с“, Битола, 1990. В. Јот.

Оморика (Писеа оморица Панцх.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *