ПАЛЧИЊА

ПАЛЧИЊА (Троглодѕтидае) – фа
милија ситни инсектојадни птици од подредот на птици-пејачки (Осцинес). Во Европа е присутен само еден вид, кој се среќава и кај

Палче
нас: палче, оревче или царче (Троглодѕтес троглодѕтес). ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004;
Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *