ПИШТАРКИ

ПИШТАРКИ (Аподидае) – фамилија релативно мали птици од ре-дот на долгокрилни птици (Мацроцхирес), од кои во Македонија се регистрирани два вида: обична пиштарка (Апус апус) и голема пиштарка

(Апус мелба).
Пиштарка
ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.

Влоѓимјеж Пјанка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *