ПЛУСКАВЕЦ, МАРИОВСКИ

ПЛУСКАВЕЦ, МАРИОВСКИ
(Силене висцариопсис Борнм.) – локален македонски флористички ен-демит од фамилијата Царѕопхѕллацеае (каранфили), се развива во околината на Прилеп (Маркови Кули, Плетвар, Козјак, Селечка Планина, Мариово). Се наоѓа на светската црвена листа на загрозени растенија (ИУЦН 1997 Ред Лист оф Тхреатенед Плантс). Вл. М.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *