ПОПОВСКИ, Нестор, протојереј-ставрофор

ПОПОВСКИ, Нестор, протојереј-ставрофор (Лазарополе, 17. Ⅴ 1916 – Скопје, 23. Ⅶ 1996) – член на Првиот црковно-народен собор (1945) во Скопје, а потоа на чело на Иницијативниот одбор за организирање на Македонската православна црква. Повеќе години бил претседател на Здружението на православното свештенство на Македонија и претседател

Нестор Поповсни ја раководи последната седница на Иницијативниот одбор за организирање на МПЦ
(3. Х 1958)
на Здружението на православното свештенство на СФРЈ.
ЛИТ.: Доне Илиевски, Македонското православно свештенство во борба за национална и црковна слобода, Скопје, 1987; истиот, Автокефалноста на Македонската православна црква, Скопје, 1972. Рат. Гр.

Панде
Поповски

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *