ПОПЧИЊА или ЗАВИРАЧКИ

ПОПЧИЊА или ЗАВИРАЧКИ
(Прунеллидае) – фамилија мали птици од подредот птици-пејачки (Осцинес), од кои во Македонија се регистрирани два вида: сивогушеста завирачка (Прунелла

Попче (завирачка) модуларис) и
шареногушеста завирачка (Прунелла цолларис).
ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004;
Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.

Карта на Порече

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *