ПЧЕЛАРКИ

ПЧЕЛАРКИ (Меропидае) – фамилија релативно мали птици од ре-дот на сивоврановидните птици (Цорацииформес), од кои во Македонија се среќава еден вид, пчеларка (Меропс апиастер); чест вид, особено во јужните делови, покрај реките.
ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс

Пчеларки
анд цонсерватион статус, (Меропс апиастер)
„БирдЛифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004; Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *