РИБАРЧИЊА

РИБАРЧИЊА (Алцединидае) – фа
милија мали птици од редот сивоврановидни птици (Цорацииформес), тесно поврзани со водните биотопи. Во Европа е присутен само еден вид, кој се среќава и кај нас рибарче (Алцедо

Рибарче атхис).
ЛИТ.: Бирдс ин Еуропе: популатион естиматес, трендс анд цонсерватион статус, „Бирд Лифе Интернатионал Цонсерватион Сериес“, 12, Цамбридге, 2004;
Ц. Харрисон, Ан Атлас оф тхе Бирдс оф тхе Њестерн Палаеарцтиц, Гласгоњ, 1982. Св. П. – В. Сид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *