РОБЕРТСОН, Џорџ Ајсли Мек Нил

РОБЕРТСОН, Џорџ Ајсли Мек Нил (Георге Ислеѕ МацНеилл Робертсон) (Порт Елен, шкотска, 12. Ⅳ 1946) – британски државник и дипломат. Секретар за одбрана на Обединетото Кралство Велика Британија и Северна Ирска; десетти по ред Генерален секретар на НАТО (октомври 1999–јануари 2004), на самиот почеток од војната во РМ во 2001 г. сторителите на терористичките активности ги нарекува „група криминалци“, за подоцна радикално да ја смени квалификацијата. Во текот на војната е во постојана комуникација со институциите на РМ, особено со претседателот на РМ Борис Трајковски.
ИЗВ.: Министерство за надворешни работи на РМ, Скопје, 2007. Т. Петр.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *